„Wężykiem, wężykiem!”, czyli 2 najpopularniejsze zastosowania węży gumowych!

Są elastyczne, wytrzymałe, i wytrzymują nawet bardzo silne ciśnienie. Niełatwo je złamać i potrafią pracować przez bardzo długi czas. Wbrew pozorom nie jest to opis typowego pracownika korporacji, a z pozoru zwyczajnego gumowego węża. Te proste konstrukcje nie przykuwają na co dzień naszej uwagi, ale warto zdać sobie sprawę, że potrzebujemy ich wszyscy, a one ułatwiają nasze życie w niemal każdym jego aspekcie. Oto 2 najważniejsze obszary zastosowania tych wyrobów gumowych!

Napełnianie i opróżnianie

Dla przeciętnego zjadacza chleba, wszelkie zbiorniki z wodą, czy paliwem, po prostu „się napełnia”. Jednak dla kierowcy cysterny, właściciela firmy czy nawet strażaka oczywistym jest, że do korzystania z wszelkiego rodzaju cystern czy bardzo dużych pojemników na ciecze, niezbędny jest właśnie wąż gumowy. Do zastosowań wodnych najczęściej wykorzystuje się produkty, które dostosowane są do przepływu cieczy nieagresywnych (czyli takich, które nie są np. żrące, jak kwasy). Dodatkowo, muszą to być artykuły typu ssawno-tłocznego, aby można było użytkować je zarówno do tłoczenia, jak również do wypompowywania płynu. Dobrym przykładem jest tutaj model Bevera 10 firmy Parker, który znany jest z doskonałej odporności na warunki atmosferyczne, dobrze opiera się efektowi ścierania, a także wzmacniany jest dodatkowo stalową spiralą. Co ważne, wąż taki równie dobrze znosi przepływ cieczy zimnej, jak i gorącej.

Przemysł spożywczy

Przepisy dotyczące wielu gałęzi przemysłu są dosyć restrykcyjne, ale w przypadku branży spożywczej, żarty kończą się na dobre. Węże gumowe wykorzystywane do pompowania żywności podlegają niesamowicie ostrym kontrolom a także specyfikacjom ich wykonania. Nie ma możliwości wykorzystywać tu tych samych produktów, co w poprzednich dwóch wymienionych dziedzinach. Odpowiednie wykonanie takich elementów widać najlepiej na wężach Biovast, wykonanych z niebieskiej gładkiej gumy NBR/PVC. Ze względu na fakt, że często pracują one również z parą, muszą wytrzymywać temperaturę nawet do 165 stopni Celsjusza. Zazwyczaj jednak płyną nimi płyny spożywcze takie jak woda, mleko, ale również i wino.