Rodzaje złączy spożywczych

Nieodłącznym elementem węży spożywczych są odpowiednie złącza. Złącza higieniczne wykorzystywane są w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, kosmetycznym i chemicznym do łączenia węży gumowych i rur ze stali nierdzewnej (zgodnie z normą DIN 11850).

Ważne jest, aby złącza spożywcze spełniały wymagane prawem normy, ponieważ przeznaczone są do kontaktu z żywnością. Proponowane przez nas złącza higieniczne są bezpieczne dla zdrowia i nie wpływają negatywnie na jakość produktów spożywczych.

Naszym klientom proponujemy złącza najwyższej jakości, potwierdzonej niezbędnymi certyfikatami. Jakość oraz skład materiału, z którego wykonywane są oferowane przez nas złącza, każdorazowo sprawdzamy za pomocą spektrometru.

Złącza spożywcze powinny być zgodne z normami dotyczącymi wymiarów, tolerancji oraz konstrukcji, takimi jak:

- DIN-A (DIN32676) – elementy ze stali nierdzewnej do zastosowań higienicznych i aseptycznych w przemyśle spożywczym, chemicznym i farmaceutycznym; połączenia zaciskowe z uszczelkami formowanymi.

- DIN-B (ISO 1127) – rury ze stali nierdzewnej; wymiary, tolerancje i konwencjonalne masy na jednostkę długości.

- DIN-C (ASME BPE) – sprzęt do bioprzetwarzania.

- DIN 11851 – złącza spożywcze gwintowane, z gwintem okrągłym Rd (DIN405-1).

- Tri-Clamp ISO 2852 – złącza spożywcze zaciskowe, z uszczelką o przekroju D.

Najczęściej wykorzystywane złącza spożywcze to:

- złącza skręcane DIN 11851;

- złącza skręcane SMS;

- złącza Tri-Clamp DIN 32676;

- złącza Tri-Clamp ISO 1127 oraz ISO 2037

- złącza Tri-Clamp ASME BPE

- złącza Tri-Clamp BS 4825

Aby dobrać najlepsze złącza oraz węże dla Twojej branży, skontaktuj się z naszym przedstawicielem działającym na Twoim terenie.